Anorexia

Gepubliceerd op 12 december 2023 om 14:09

Dit weekend was het een jaar geleden dat tijdens mijn werk een jonge vrouw in mijn armen overleed aan de gevolgen van anorexia. Ik weet de dag nog omdat die middag ook mijn oma overleed. Een jaar geleden dus en dat bracht me aan het denken... De meisjes, jonge vrouwen die aan deze ziekte lijden (dat is het echt) hebben al zo lang mijn hart, ik maakte ze mee als verpleegkundige op de afdeling waar ik werkte en er zijn er een aantal die ik nooit zal vergeten. Het wrong dat we wel fysieke zorg gaven maar dat er psychosociaal niets voor hen was, of niet meer. Toen ik mijn opleiding tot psychosociaal therapeut afrondde, wijdde ik mijn scriptie aan de vraag wat gestalttherapie zou kunnen toevoegen aan de behandeling van patiënten met anorexia. Heel veel, zo bleek en het is interessant om te zien dat dit soms anders is dan de gangbare manier van behandelen. Mijn droom was om psychosociale therapie te gaan geven aan onze patiënten in het ziekenhuis, als aanvulling op de somatiek. Dat is helaas niet gelukt, maar dat weerhoudt mij er niet van om toch de psychosociale therapie voor deze doelgroep neer te zetten. Benieuwd? Dit is wat het kort gezegd inhoudt:

  • Je hoeft niet meteen aan te komen in gewicht, wel stoppen met afvallen;
  • De therapie is zeer lichaamsgericht. Het contact met lichaam, dat je helemaal kwijt bent, ga je opnieuw ontdekken en langzaam aan ga je leren het te waarderen, luisteren naar waar je lichaam om vraagt en ervoor zorgen. Niet alleen op gebied van voeding maar ook op andere vlakken;
  • Contact staat centraal: contact met jezelf, met mij als therapeut, met je naasten;
  • Je gezin wordt betrokken (of belangrijke anderen) en we gaan kijken welke dynamieken er spelen tussen jullie, wat er wel werkt en wat niet en waar jullie met elkaar naartoe willen;
  • Er is geen oordeel, je moet niks (behalve dan op gewicht blijven :), er zijn geen protocollen of stappenplannen. Wel is er therapeutische vakkennis en ben ik als mens persoonlijk aanwezig.
  • Mijn therapie is ingebed in intervisie en supervisie van ter zake kundige en ervaren therapeuten.
  • We stoppen pas als jij zover bent (dus niet als je 18 wordt of het aantal sessies dat anderen voldoende lijkt zit erop).

Momenteel heb ik geen wachtlijst. Kijk nog even verder rond op mijn site hoe ik werk en neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprekje.